Понад 120 виконавців джазової музики з 10 областей України взяли участь у першому відкритому Всеукраїнському фестивалі «Джаз на Поштовій», який проходив у Кривому Розі в академічному театрі ім. Т. Шевченка.

У Кривому Розі відроджують традиції джазового мистецтва і підтримують молодих талановитих виконавців. Голова журі фестивалю, заслужений діяч мистецтв України, Анатолій Шумейко наголосив: «Кривий Ріг завжди славився джазовими традиціями. Справжні цінителі цієї неповторної музики чудово пам’ятають криворізький фестиваль «Горизонти джазу» Олександра Гебеля. Його знали у всьому світі, і музиканти із задоволенням приїздили до Кривого Рогу».

Ведучий першого відкритого Всеукраїнського фестивалю «Джаз на Поштовій», радник Міністра культури Петро Полтарев зазначив: «Кривий Ріг — місто джазу, в якому люблять і розвивають цей особливий вид мистецтва. Це прекрасно, що мерія, особисто міський голова Юрій Вілкул, розуміють наскільки важливо підтримувати культуру, талановиту молодь. Ваше місто виглядає і звучить дійсно по-європейському».

На сьогодні Кривий Ріг — одне з небагатьох українських міст, в якому щорічно проводиться така кількість фестивалів і конкурсів — більше 30. «У нас охоплені всі жанри і види мистецтва, починаючи від дитячого, народної творчості, хореографії, вокалу, хорового мистецтва. У цьому році в культурному житті міста відбулося дві знакові події: ми провели перший Міжнародний фестиваль козацької пісні і Всеукраїнський фестиваль «Джаз на Поштовій». Кривий Ріг дуже потужно звучить на всеукраїнському та європейському рівнях», — зазначила начальник управління культури Наталія Стрига.

Переможці джазового фестивалю визначалися в декількох номінаціях: інструментальна музика (соло), інструментальні ансамблі, вокал (соло), вокальні ансамблі. Криворіжці завоювали близько 20 призових місць. «У Кривому Розі сильні дитячі джазові колективи, самобутній естрадний колектив обласного музичного коледжу. Важливо відзначити, що місто надало прекрасні умови для виступу музикантів: світло, звук, оформлення сцени були на високому професійному рівні. Це теж надавало особливу атмосферу джазу»— сказав голова журі.

Вітаючи всіх учасників джазового фестивалю, мер Юрій Вілкул підкреслив: «Джаз — це культура вільних людей. Це — драйв, молодість і краса. А наше місто — молоде! Ми прагнемо розвиватися у всіх напрямках, підтримуємо нашу обдаровану молодь, тому що це — наше майбутнє і наша гордість».

«Джаз співзвучний нашому промисловому Кривому Рогу, який динамічно розвивається і ми продовжимо цю прекрасну традицію та будемо прагнути зробити фестиваль «Джаз на Поштовій» міжнародним», — підсумував мер.

2017-10-26 Источник: https://kr.gov.ua/ua/news/pg/261017183750293_n/