Музикознавець і директор джазової школи прищеплює молоді любов до Beatles.

Нещодавно в Києві відбувся фінал дитячо-юнацького конкурсу на краще виконання музики The Beatles Yellow Submarine-2010, ініціатором та президентом якого є музикознавець і педагог Петро Полтарєв. Музичний конкурс — не єдине заняття Полтарєва, музичні таланти він виховує в джазовій школі та знаходить на численних фестивалях і конкурсах.

З музикою пов’язане все свідоме життя Петра Полтарєва. Народився він у Львові. Там закінчив Державну консерваторію імені Лисенка, пізніше навчався в Ленінграді. Ще в шкільних ансамблях зі своїми друзями, Юрієм Варумом та Юрієм Башметом, здобув навички ансамблевої гри в джазовому та рок напрямках. Його залюбки запрошували до відомих джазових та естрадних колективів. У Росії він співпрацював із Давидом Голощокіним, Олегом Куценком, Олегом Лундстремом, працював солістом-вокалістом Ленінградського державного мюзик-холу, записувався на радіо та телебаченні, співпрацював із багатьма композиторами. Пізніше накопичений досвід він використав для наукової та педагогічної діяльності, пишучи статті та лекції з історії сучасної джазової, популярної і рок-музики, викладаючи в музичних закладах України, створюючи джазові колективи та вивозячи вітчизняних виконавців до Європи.


За ініціативи та підтримки Петра Полтарєва відкрилася “Міжнародна джазова академія” за участю відомих професорів джазових факультетів університетів США. Він став ініціатором Всеукраїнського конкурсу на краще виконання джазової музики серед дітей та юнацтва “Jazz Зорі”, проводив фестивалі “Зимові джазові зустрічі”.

Цього тижня в Києві вже втретє поспіль відбувся конкурс на краще виконання музики The Beatles Yellow Submarine-2010, президентом якого є Петро Полтарєв. Виступи дітей оцінювало міжнародне журі з Великої Британії, США, Німеччини, України та Люксембургу. Конкурсанти мали виконати дві композиції The Beatles у вільній інтерпретації, аранжуванні, стилістичному напрямку. “Музика Beatles — завжди актуальна, з явища 60-х років вона перетворилася на фактор, що головував у культурі ХХ століття. Нині вона вже є класичною та вічною, несе в собі гуманізм, позитивний заряд і потрібна зараз людям”,— розповів “Хрещатику” Петро Полтарєв.— Конкурс починався з Beatles-фестивалю, і ми вирішили допомагати дітям реалізовувати себе в музиці Beatles. І, як виявилося, вони знають, цінують і розуміють цю музику”. Якраз під час проведення першого конкурсу в Києві побував сам Пол Маккартні, який підтримав конкурс, і навіть його знімальна група зафіксувала його проведення. “Головне для учасників конкурсу — зрозуміти музику та передати її настрій”,— розповів президент фестивалю. Окрім цього конкурсу, Петро Полтарєв проводить міжнародні джазові програми в різних містах країни, очолює школу джазового та естрадного мистецтва, є радником міністра культури України тощо. За переконанням Петра Полтарєва, джаз має виховний характер, він дає гідну альтернативу поширеній низькопробній поп-музиці, яка нівелює культуру в людині, багато вихованців школи виступають на різноманітних фестивалях і концертних майданчиках.

Хрещатик, 17/06/2010