21—30 жовтня 2022 року, навчально-тренувальному центрі Przysietnicy поблизу міста Бжозув (Польща), в рамках Міжнародної програми ERASMUS+ відбулися польсько-українські майстер-класи «Академія журналістики соціальної, екологічної та громадянської відповідальності». Майстер-класи були запроваджені та фінансовані Європейським Союзом. Безпосереднім організатором майстер-класів став Міський культурний центр у Сталевій Волі (Польща) у партнерстві з Громадською організацією «Мистецька Ліга» ART LIGA (Україна). У проекті взяли участь 67 осіб, з них 30 учасників та 3 керівника з України та 30 учасників та 4 керівника з Польщі.

Ініціаторами проекту виступили активні представники польської та української молоді, що налагодили контакти через дискусійні групи в соціальних мережах. Усі учасники майстер-класів — талановиті журналісти-початківці та представники мистецьких кіл, що цікавляться журналістикою та приймають участь в відповідних суспільних організаціях України та Польщі. Участь у проєкті дозволила їм отримати новий цікавий досвід та навички, а також відкрила широкий шлях для подальшого освітнього та професійного розвитку.

Під час проведення майстер-класів учасникам відкрилися цікаві «таємниці журналістики», особливо у сфері соціальної, економічної, фешн та еко — журналістики, тощо. Молоді люди мали змогу ознайомитись з роботою журналістів різних ЗМІ: радіо, телебачення, преси, Інтернет- видань. Відповідно були проведені тренінги, лекції, майстер-класи у сфері підприємництва, економіки, авторського права, журналістики, знань про екологію та деструктивну людську діяльність, які проводили досвідчені експерти у цих галузях. У програмі заходів також були численні навчальні поїздки, під час яких молодь відвідала телекомпанію (TVP3 Rzeszów), редакцію порталу місцевих новин (TV Obiektyw) та видавництво, де ознайомилася з практичними аспектами роботи журналіста.

Під час проекту учасники під керівництвом експертів навчилися більш зріло формулювати свої роботи, створювати та редагувати прес-матеріали.

Участь у мовних заняттях для всіх учасників майстер-класів, значно покращила та збагатила їхній словниковий запас, в тому числі і у галузі іноземних мов. Завдяки участі в проекті учасники набули більшої впевненості в собі, досягли вищих соціальних, громадянських та екологічних компетентностей, навчилися самостійно вирішувати проблеми, набули здатності до самоосвіти, позбулися стереотипів, соціальних та культурних упереджень. Вони засвоїли принципи толерантності та поваги до інших людей, іншої культури, релігії та походження. Проект також посилив усвідомлення спільних цілей у процесі побудови єдиної Європейської спільноти, що позбавлена комплексів, стереотипів, бар’єрів і кордонів.

На фінальному етапі проекту, було організовано підсумкову конференцію, під час якої молодь презентувала результати своєї роботи місцевій громаді, владі, ЗМІ та запрошеним гостям. Особливою родзинкою конференції, став виступу симфонічного оркестру будинку культури міста Стальова Воля, за участю численних українських виконавців.

Міжнародний майстер-клас — «Академія журналістики за соціальну, екологічну та громадянську відповідальність» у рамках програми Erasmus+, (за співфінансування Європейського Союзу), розпочався з підготовчого візиту, який відбувся 13-14 жовтня 2022 року в освітньому центрі Czardworek у Przysietnicy поблизу Бжозува у Підкарпатському воєводстві Польщі.

Представники Організаторів, а саме, Міського культурного центру міста Стальова Воля у партнерстві з Громадською організацією «Мистецька ліга» (ARTLIGA) з Києва (Україна) в першу чергу розглянули наступні питання:

  • Ознайомлення з умовами у навчально-тренувальному центрі, закладами розміщення та харчування;
  • Обговорення питань, пов’язаних із забезпеченням належного рівня перебування;
  • Ознайомлення з навчально-тренувальною та технічною базою центру;
  • Огляд робочих кімнат, розважальної та конференц-зали, тренажерних залів, перевірка роботи відповідного обладнання, звукової системи, освітлення, доступу до Інтернету, а також рекреаційного обладнання та приладів;
  • Зустрічі з представниками місцевих громад, зацікавлених у проектній діяльності (місцеві органи влади, школи, культурні центри, НУО);
  • Обговорення та уточнення програми перебування;
  • Обговорення питань щодо страхування учасників, транспорту до місця перебування та під час переїздів;
    Питання, пов’язані з управлінням ризиками, оцінкою та поширенням проекту;
  • Підписання партнерської угоди, яка регламентуватиме умови співпраці.